Recepty, jaké se dají připravit v Tandyru

Mobirise

Pikantní vepřové v Tandyru 

Tradiční recept na grilované vepřové maso v tandyru - snadná příprava a dokonalá chuť.
Budete potřebovat:

vepřové maso (krkovice, žebra) - 2 kg
cibule - 200 g
mletá červená paprika - ½ lžičky
toskánské bylinky - ½ lžičky
šťáva z citronu -  ¼
rostlinný olej - 2-3 lžíce

Postup přípravy:
Nakrájejte maso na zhruba třícentimetrové kostky (pokud máte žebra, je nutné je oddělit od sebe). Smíchejte všechny ostatní ingredience na marinádu. Marinujte cca 2 až 6 hodin. Napíchněte na špejle a pečte v tandyru cca 9-12 minut. Hotové špízy se podávají se zeleninou a čerstvými bylinkami.

Mobirise

Hovězí na červeném víně v tandyru 

Rychlé, snadné a chutné!

Budete potřebovat:

hovězí maso - 2 kg
cibule - 5ks
rajčata - 1 kg
suché červené víno - ½ šálku
stroužky česneku - 2ks
mletý černý pepř, sůl, bylinky - podle chuti

Postup přípravy:
Hovězí maso (nejlépe svíčková) opláchneme pod tekoucí studenou vodou, nakrájíme na větší kousky a necháme 3 - 5 hodin naložené v hrnci, do kterého přidáme sůl, papriku, cibule nakrájené na kroužky, nasekaný česnek a červené víno. Připravené maso napíchneme na grilovací jehly podél dlouhé strany kusu a pečeme v tandyru 20-30 minut, v závislosti na tloušťce masa a požadovaném stupni propečení.Hotové maso se podává s rajčaty a čerstvými bylinkami. Možno podávat jak velké kusy přímo z grilu, tak i jemně nakrájené jako hovězí pečeně. 

Mobirise

Indické kuře

Klasický recept z Indie - kuřecí maso marinované v jogurtu, citronové šťávy, s množstvím koření. Budete potřebovat:

kuře - 1ks
bílý jogurt - ½ šálku
čerstvá citronová šťáva - 2 lžíce
mletý česnek - 1 ks
polévková lžíce oloupaný a strouhaný (nebo drcený) zázvor - 1 lžíce
mletý římský kmín - 1 lžíce
mletý koriandr - 1 lžíce
kajenský pepř - ½ lžičky
mletý kardamon - ¼ lžičky
mletý hřebíček - ¼ lžičky
mletý černý pepř - ¼ lžičky
sůl - 2 lžičky (nebo podle chuti)
Rostlinný olej Čerstvé větvičky koriandru (nebo petrželky) k dekoraci Plátky okurky, červená cibule, rajčata, citron (na ozdobu)

Proces přípravy:
Rozdělte kuře na několik velkých kusů, odstraňte kůži a tuk. Maso propíchněte vidličkou, pak udělejte podélné řezy pro lepší pronikání marinády. V samostatné misce smíchejte marinádu: jogurt, citrónovou šťávu nebo ocet, česnek, zázvor, kmín, koriandr, kajenský pepř, kardamom, hřebíček, černý pepř a sůl. Dobře promíchejte, pak zalijte marinádou kuře a dobře ji vetřete do masa, kuřecí kousky několikrát otočte. Zakryjte misku víkem a nechte kuře v lednici po dobu 8-12 hodin (ale ne více než dva dny). Vyjměte kuře, odstraňte přebytečnou marinádu a pokapejte ho olejem. Dejte kousky masa na rošt a vložte do tandyru , postupně 3-4 krát otočte. Doba přípravy - ne více než 45 minut. Podáváme s větvičkami koriandru a plátky okurky, červenou cibulí, rajčaty a citronem. 

Mobirise

Pstruh na špejli 

Budete potřebovat:

pstruh - 0,2 kg
citron - 30 g
Koření na ryby - 10 g
Sůl - 20 g

Proces přípravy:

Pstruha naložíme do koření na 1-3 hodiny, dáme na jehlu a pečeme v tandyru na mírném ohni po dobu 10-15 minut.

Podáváme horký (zdobený citronem a bylinkami).

Mobirise

Grilované krevety v tandyru 

Krevety na grilu v orientálním stylu budou dokonalý předkrm nebo hlavní jídlo, pokud jsou podávány s vegetariánskou variantou Funchozy (čínské nudle).

Budete potřebovat:
krevety - 1 kg
omáčka Teriyaki pro mořské plody - 1 bal
sezam - 2 lžíce
čínské nudle - 1 balení (150 g)
mrkev - 1ks
okurka - 1ks
paprika - 1 středně velká
kopr
korejske kořeni - 1 sáček

Proces přípravy:
Krevety očistíme a smícháme s "Teriyaki" omáčkou. Nechte působit půl hodiny. Rýžové nudle (Funchoza) zalijeme vařící vodou a necháme po dobu 15-20 minut odstát. Poté dobře scedíme a nakrájíme (což nám usnadní míchání). Mrkev nastrouháme, posypeme lehce solí a cukrem a pomačkáme jemně rukama. Okurky a papriky nastrouháme na jemné proužky, a přidáme nakrájeny kopr. Rozložíme do mísy zeleninu a na ni nudle, zalijeme omáčkou Teriyaki pro mořské plody. Krevety navlečené na špízy posypeme sezamovými semínky a pečeme v tandyru přibližně 4-6 minut, do získání růžové barvy. Podáváme s čínskými nudlemi.

Mobirise

Pečená kachna 

Budete potřebovat:

kachna - 1ks
mrkev - 0,5 kg
vlašských ořechů - 1 šálek
stroužky česneku- 2-3ks
sůl, pepř

Postup přípravy:
Kachnu uvaříme ve vodě po dobu 10 minut. Pak vytáhneme a necháme vychladit. Mrkev nastrouháme, jádra vlašských ořechů a mrkev smícháme s rozmačkaným česnekem, touto směsi naplníme kachnu a sešijem. Kachnu potřeme solí a pepřem. Pečeme v tandyru 20 až 30 minut. Když je kachna hotová, odstraňte nit, vyndejte náplň a obložte jí kachnu. Připravená kachna je výtečné chuti. 

Mobirise

Samsa v tandyru 

Klasický recept tradičního uzbecké stravy v tanyru. Může byt jako hlavní jídlo a nebo i jako předkrm. Budete potřebovat:

Na těsto:
1.5 mísy hladké mouky
1 lžička soli
½ misky vody

Pro nádivku:
400 gramů jehněčího nebo hovězího masa
1-2 cibule
2 lžičky soli
50g slaniny
Mletý černý pepř - podle chuti

Postup přípravy:
Uhněteme těsto. Necháme stát po dobu 15-20 minut. Těsto rozdělte na kousky 40-42 g rozválejte na tenké plátky. Ve středu placek naskládejte hovězí maso a plátky slaniny. Zabalte těsto ve tvaru obálky. Spodní stranu namočte vodou, a následně primáčkněte k rozžhaveným stěnám tandyru . Samsu pokropíme studenou vodou, zavřeme víko Tandyru na 20-25 minut. Hotové Samsy pomažeme máslem . 

Mobirise

Grilovaná zelenina v tandyru

Grilovaná zelenina v tandyru

Složení :

brambory - 5 ks
cuketa - 500g
červená paprika - 2 ks
houby čerstvé - 5 ks
rajče - 4 ks
sojová omáčka - 150g
olivový olej - 100 g
rajčatový protlak - 150g
koření - podle chuti sůl a mletý červený pepř
Mozzarella - 125 g
hrst rukoly
citronová šťáva - podle chuti

Etapy vaření:
Grilovaná zelenina v tandyru - velmi chutné a snadné jídlo je vhodný jako příloha k jakémukoli masu.
1. cukety oloupeme a nakrájíme na asi centimetr tlusté plátky.
2. Houby a rajčata rozřezat na polovinu.
3. Brambory a papriku nakrájíme na příčné - plátky.
4. Všechnu zeleninu smícháme v samostatné velké míse. Přidejte sójovou omáčku, olivový olej, rajčatový protlak, sůl, koření. Dobře promíchejte. Nechte marinovat po dobu 15-20 minut.
5. Po rozležení zeleninu dáme na dvou nebo třístupňový rošt a vložíme do vyhřátého tandyru. Doba přípravy 10-15 min.
6. Připravenou zeleninu dáme na talíř, přidáme rukolu a plátky mozzarelly.  

Mobirise

Masové kuličky IKEA v tandyru s barbecue omáčkou a medem

Složení:

grilovací omáčka - ½ šálku
med - ¼ šálku
Mražené masové kuličky - 16 ks
sladké cibule - 8 kroužky
kukuřice mražená - 8 ks
brambory - 2 šálky
sůl - ½ č. L.
pepř - ¼ č. L.

1. Budem potřebovat čtyři silné listy fólií (45 x 30 cm) pomazané olejem . V malé misce jemně promíchejte barbecue omáčku a med.
2. Na každý list fólie naskládáme 4 masové kuličky, dva cibulové kroužky, dva klasy kukuřice a půl šálku brambor.Přidáme sůl, pepř a dvě lžičky omáčky.
3. Zabalte okraje fólií a složte tak, aby teplo při vaření zůstalo uvnitř a nešlo ven.
4. Založíme na rošt do tandyru na 20-25 minut, dokud koule se zcela propečou a brambory změknou, neustále otáčet, smažíme po všech stranách.
5. Před podáváním odstraníme vrchní vrstvu fólie, jemně ohneme okraj

Mobirise

Mořské plody s citronem, pažitkovým máslem 


Složení:
hřebenatky - 32 ks.
syrové krevety - 32 ks. (Asi 600 g)
slávky - 32 ks. (Asi 1 kg)
kukuřice - 2 klasy
cherry rajčata - 32 ks
rozpuštěné máslo - 80 g
Nastrouhaná citronová kůra - 2 č. L.
zelené cibulky  -2 č. L.

1. Budem potřebovat čtyři silné listy fólií (45 x 30 cm) pomazané olejem .
2. Vložte čtyři slávky, krevety a hřebenatky na každý list, dále dvě čtvrtky kukuřice a čtyři rajčata. V malé misce smíchejte ingredience pro omáčku . Přidáme přibližně dvě polévkové lžíce másla na každý list.
3. Přehněte okraje fólií a složte tak, aby teplo při vaření zůstalo uvnitř a nešlo ven.
4. Dejte na dvou nebo třístupňový rošt a vložte do vyhřátého tandyru. Doba přípravy 10-20 min. Otočte po 10 minutách , nebo dokud se slávky neotevřou , krevety zrůžoví a hřebenatky se stanou bílými a neprůhlednými (čas vaření se může lišit v závislosti na vybraných položkách). Vyhoďte všechny slávky, které se neotevřely.
5. Před podáváním odstraňte vrchní vrstvu fólie, jemně ohněte okraj a posypejte zelenou cibulkou.